Elektrikli Arabaların Avantajlar ve Dezavantajları Nelerdir?

  • 18 Ocak 2022

Elektrikli Arabaların Avantajlar ve Dezavantajları Nelerdir?

Elektrikli Arabaların Avantajlar ve Dezavantajları Nelerdir?

Gelişen teknoloji ve ARGE çalışmaları, kullandığımız araçların ve ekipmanların üretimini etkilemektedir. Küresel ısınma ve çevreye etkilerinden dolayı elektrikli araçların popülerliği artmış durumda ve ülkeler tarafından da desteklenmektedir. Elektrikli araç ilk olarak 1835 yılında Amerika’da üretilmiştir ve günümüzde tüm dünyada üretilmektedir. Elektrikli araba üretimi, birçok araba markası tarafından kullanılmaktadır. Elektrikli araçlar, fosil yakıt kullanan araçlara göre daha çevre dostudur. Yakıt fiyatlarının artması ve küresel ısınmayı azaltmak için elektrikli araçlar tercih edilmektedir. Borlease ekibi olarak bu yazımızda, elektrikli arabaların avantajları ve dezavantajları nelerdir ve nasıl kullanılmalılar konularını ele alacağız. 

Elektrikli Arabalar Nasıl Kullanılmalı?

Elektrikli arabalar, içten yanmalı motorlar yerine elektrik motorundan güç alan taşıtlara verilen genel bir isimdir. Elektrikli araçlarda, batarya ve pil setleri bulunur. Bataryaların hacmine göre kullanım süresi değişir. Benzin, mazot ve LPG yakıt türünü kullanan araçlarda içten yanmalı motorlar kullanılır. Elektrikli otomobillerde yanmalı motorlar kullanılmadığı için egzoz gazı sorunu olmaz ve çevre için daha faydalıdır. Peki, elektrikli araçlar nasıl kullanılmalı? 

İçten yanmalı motorlarda, çalışma süresince harcadığı enerjinin maksimum %30-35’ini harekete çevirebilirler. Elektrikli araçlarda bu verim %85-90 civarındadır. Hareket çevrilmeyen enerji ses, ısı ve titreşim olarak açığa çıkar. Elektrikli araçlar bu yüzden sessiz çalışır. 

Elektrikli motor kullanan hibrit araçlar da bulunmaktadır. Hibrit araçlarda hem elektrik hem de içten yanmalı motor bulunmaktadır. Tamamı elektrikli olan araçlarda, firmalar tarafından ilk 4 sene %70 oranına kadar kapasite garantisi verilmekte ve araçların üzerindeki bataryalar oldukça uzun ömürlüdür. 

Şarjı biten elektrikli araçları, uzun yollar için kurulan hızlı şarj istasyonlarında 30 dakikada %80’e dolum yapabilir, normal şarj istasyonlarında 2-4 saat, evinizde ise bir gece boyunca aracınızın şarjını doldurabilirsiniz. Bu şarjla gidilebilen mesafeler, aracın marka ve modeline göre değişmektedir. 

Öneri İçerik: Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Sağlanır?

Elektrikli Araçların Avantajları

Elektrikli araçların  avantajları oldukça fazladır. Detaylı olarak elektrikli araçların avantajları aşağıdaki gibidir: 

  • Elektrikli araçlarda içten yanmalı motorlar bulunmadığı için debriyaj, şanzıman ve egzoz bulunmaz. 
  • Fosil yakıt tüketimi yapmayan elektrikli araçlarda egzoz gazı oluşmadığı için çevreye faydalıdır. 
  • Araç üretimi yapan firmalar ve ülkeler karbon ayak izini azaltmak için elektrikli araçları destekliyorlar. Geleceğe daha iyi bir dünya bırakmak için elektrikli araçlarda vergi indirimleri, yasal desteklemeler yapılıyor. 
  • Elektrikli araçlarda tepkime hızı oldukça fazladır. Bataryadan gelen enerjinin çok azı sese dönüştüğü için sessiz sürüş ve seri hız değişimi sağlamaktadır. Elektrikli araçlar anlık tork üretirler. Bu sayede düşük ağırlık merkezine sahiptirler ve yüksek sürüş konforu sunar. 
  • Benzin, mazot ve LPG gibi yakıtların maliyetlerinin artması elektrikli araçları daha avantajlı hale getiriyor. Elektrikli araçlar, yakıt maliyetlerinizi oldukça azaltır, zamlardan ve döviz kurlarından daha az etkilenirsiniz. Bunlarla birlikte motor yapısı oldukça basit olduğundan dolayı bakım masraflarınızı önemli ölçüde düşürüyor.
  • Ülkemizde şarj istasyonlarının sayısı artış gösteriyor. Alışveriş merkezlerinde, otoyol girişlerinde ve evlerde kolay ve hızlı şarj istasyonları sayesinde elektrikli araçları cazip hale getiriyor. 

Elektrikli Araçların Dezavantajları

Dünyada elektrikli araç üretimi ve geliştirme çalışmaları devam ederken birtakım sorunlar da bulunuyor. Günümüzde elektrikli araçların dezavantajları şu şekildedir: 

  • Elektrikli araçlar seri üretime geçmeye başlayınca maliyetler azalsa da günümüzde elektrikli araçların fiyatları normal araçlara göre yüksektir.
  • Ülkemizde elektrikli araçların kullanımı ve ikinci el piyasası çok fazla olmadığı için kullandıktan sonra satışınız zor olabilir.
  • Elektrikli araçların şarjı doluyken uzun yol gitmenizi sağlar. Şarjınız bittiğinde şarj dolmasını beklemek zorunda kalırsınız ve bu durum dezavantajlıdır. Aracınızı şarja takmayı unuttuğunuzda beklemek zorunda kalırsınız. 

Öneri İçerik: Motorda Yağ Kaçağı

Teknolojinin gelişmesi, normal araçların çevreye zararları, fosil yakıtların limitli olması elektrikli araçları popüler hale getiriyor. Borlease ekibi olarak bu yazımızda elektrikli araçların avantajlarını ve dezavantajlarını detaylı olarak anlattık. Borlease araç kiralama hizmeti hakkında daha fazla bilgi almak için sitemizi inceleyebilir ve bizimle iletişime geçebilrisiniz.