Otomotiv Sektöründeki En Önemli 10 İcat

  • 25 Şubat 2019

Otomotiv Sektöründeki En Önemli 10 İcat

Otomotiv Sektöründeki En Önemli 10 İcat

 

Otomotiv sektörü 130 yıldır hayatımızda çok önemli bir yer almaktadır ve birçok alanda bize ilham kaynağı olmaktadır. Otomotiv sektöründeki sayısız mühendis motordan şanzıman sistemine, araç kapılarından pencerelere, camlardan radyo sistemine kadar farklılık yaratmak için yeni fikirler üretmeye çalıştılar. Üretilen bu parçalardan hangisinin daha önemli olduğunu söylemek çok zor; çünkü kimisi hayatımızı kolaylaştırırken kimisi de güvenliğimizi sağlamaktadır. Bu icatlardan en önemli 10 tanesini sizler için derledik.

1.Hidrolik Direksiyonlu Araçlar

Hidrolik direksiyon, sürücülerin araçlarını daha rahat ve kontrollü yönlendirmeleri için yapılmış en büyük icatlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu icat sayesinde sürücülerin düşük hızda seyrederken veya araçlarını park ederken daha az efor sarf etmeleri amaçlanmıştır.

2.Hava Yastıkları

Otomotiv sektöründe hayat kurtaran en önemli icatlardan bir diğeri de hava yastıklarıdır ve bu teknoloji otomotiv sektörüne kazandırıldığından beri sayısız hayat kurtarmıştır.

Hava yastığı için ilk patent başvurusu 1951 yılında Amerikalı John W. Hetrick tarafından yapılmıştır ve aynı dönemlerde Almanya’da da Walter Linderer tarafından da benzer bir patent başvurusu yapılmıştır. Ancak 1960’larda çarpışma sensörlerinin de icadıyla hava yastığı teknolojisi yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

3.Elektrikli Otomobiller

Elektrikli otomobiller tahmin edilenin aksine çok uzun zamandır hayatımızdalar. İlk üretimleri 1884 yılında Londra’da başlamıştır.

4.Emniyet Kemeri

Hiç şüphesiz günümüzde otomotiv sektöründe kabul edilen en önemli güvenlik sistemi emniyet kemerleridir. Otomotiv dünyasına ilk defa 1903 yılında giren emniyet kemerleri, günümüzde yasalarla araç kullanırken takılması zorunlu hale getirilmiştir.

5.Anahtarsız Araçlar

Teknoloji geliştikçe anahtar ile çalıştırılan arabalar geri planda kalarak yerini tek bir düğme ile çalıştırılabilen araçlara bırakmaktadır.

6.Otomatik Vites Araçlar

1932 yılında bir grup mühendis debriyaj pedalını kullanma ihtiyacını ortadan kaldırmak için çalışmalara başladı ve bu çabaları 1939 yılında sonuçlandı. Bu tarihten beri, trafikte her geçen gün manuel vites araçların sayısı azalmakta, otomatik vitesli araçların sayısı artmaktadır.

7.ABS Fren Sistemi

Güvenli bir sürüş için aracın iyi bir frenleme ve manevra kabiliyetinin olması gereklidir. Bu da ani ve savrulmadan durmayı sağlayan fren sistemi ile mümkün olabilir. 1929’da Fransız Gabriel Voisin tarafından icat edildiğinden beri ABS fren sistemi güvenli sürüşün ayrılmaz parçası kabul edilmektedir.

8.Radyo

Arabalarda bulunan radyolar hayat kurtarmak veya sürüşü kolaylaştırmak için değil, sürücülere yolculukları sırasında eğlence sağlamak için ortaya çıkmıştır. İlk icat edilen araba radyoları ağırdı ve çok yer kaplıyordu; ancak günümüzde hem kullanışlılar hem de radyo, USB ve CD çalar gibi birçok özelliği barındırmaktadırlar.

9.Klima

Araçlardaki klima her ne kadar güvenliği arttırıcı bir parça olmasa da sürücülerin konforunu sağlamak için en önemli icatlardan biridir. Kendinden klimalı ilk araç 1939 yılında Packard tarafından geliştirilmiştir.

10.ESP Sistemi

Sürüş güvenliği denilince ilk akla gelen sistemlerden biri olan ESP (Elektronik Stabilite Programı) sistemi günümüzde tüm araçlarda zorunludur. Ani manevra, virajlara hızlı girme ve ani fren gibi nedenlerle aracın savrulma tehlikesi olan durumlarda ESP sistemi devreye girerek aracın güvenli bir şekilde yönünü korumasını sağlar.

Borlease Grup Şirketler olarak, sizlere uzun dönem araç kiralamakısa dönem araç kiralamakurumsal araç kiralamafilo kiralama ve bireysel araç kiralama konusunda en iyi hizmeti vermeyi amaçlıyoruz.  Bu nedenle teknolojiyi de sizin için yakından takip ediyoruz.