Güvenli Sürüş İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • 13 Eylül 2018

Güvenli Sürüş İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güvenli Sürüş İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde ulaşım için en temel ihtiyaçlardan biri haline gelen araçlar yararlı olduğu kadar sorun da yaratabiliyor. Kendimize, çevreye ve insanlara zarar vermemek amacıyla güvenli sürüş hakkında bilmeniz gereken birkaç özelliği sizin için aşağıda sıraladık.

Sinyal Kullanımı

Trafikteki diğer sürücülerin ve yayaların bir sonraki hamlemizi tahmin edebilmeleri hem kendi güvenliğimiz açısından hem de diğer sürücülerin ve yayaların güvenlikleri açısından hayati önem taşımaktadır ve sadece sinyal kullanarak bir sonraki hamlemizi trafikte bildirebiliriz. Sinyal kullanılmaması halinde ise birçok trafik kazası meydana gelmektedir. Daha güvenli bir sürüş için sinyal kullanılması gerektiğini unutmamalıyız.

Emniyet Kemeri

Sürücünün kaza anında hayati yaralar almasını engellediği için emniyet kemerleri trafikte hayati bir önem taşımaktadır ve bu nedenle herkesin takması gerektiğini şiddetle vurguluyoruz.

Sollama

Hatalı sollama Türkiye’de en sık yapılan trafik yanlışlarındandır ve ölümle sonuçlanma olasılığı çok yüksek kazalara sebebiyet vermektedir. Araç trafiğinin, şerit çizgilerinin farkında olarak yapılan sollamalar trafik ve can güvenliği için çok önemlidir.

Lastik Değişimi

Mevsimine göre lastik kullanımı güvenli sürüş açısından çok önemlidir. Kış mevsiminde kullanılan kış lastikleri buzlu ve yağmurlu havalarda kaza oranını büyük ölçüde engellerken, yazın ise yaz lastiğine geçmeyi ya da dört mevsim lastik kullanımını öneriyoruz.

Filo kiralama sektöründe uzman ve deneyimli bir kadroya sahip Borlease, kurum/bireyler adına kiraladıkları araçların belli bir km ve süre aralığında araç lastiklerini yenileri ile değiştirirAynı zamanda uzun dönem araç kiralama yapan kurum/bireyler Borlease web sayfasında online yeni lastik talebinde bulunabilir.

Trafik İşaret ve Levhaları

Trafik ışık ve levhaları, akan trafiği düzenler, yol ve sürüş durumu ile ilgili sürücüye bilgi verir. Bu nedenle trafik işaret ve levhalarını dikkate almalıyız ve göstergeleri takip etmeliyiz.

Sürücüleri Rahatsız Etmemek

Diğer sürücüler fiziksel olarak kuralları çiğneme konusunda zorlanmamalı veya rahatsız edilmemelidir. Hız kullanımı konusunda dikkat edilmesi gerekir. Ne çok hızlı ne çok yavaş gidilmelidir. Bu şekilde kendiniz ve diğer sürücüler için daha güvenli bir ortam yaratmış olursunuz.

 

Hava Yastığı

Hava yastığı olmayan aracın üretilmediği bu dönemde, bu mekanizmanın çok önem arz ettiğini söylemeliyiz. Her ne kadar açılma hızı, teknik özellikleri hala tartışılsa da hava yastığının sürüşü daha güvenilir hale getirdiği açık bir şekilde ortadadır. Araştırmacılar hava yastığının herhangi bir kaza anında tam anlamıyla etkisini gösterebilmesi için ellerin saatin 9.15 olduğu pozisyondaki gibi olması gerektiğini söylüyorlar.

Viyadük ve Köprülere Dikkat

Viyadükler ve köprüler altları boş yapılar oldukları için rüzgârlı havalarda araçları zorlar. Aynı şekilde buzlanmaya da fazlasıyla yatkındırlar. Bu nedenle güvenli bir sürüş için viyadük ve köprü geçişlerinde hızlı gitmemeye ve ani şerit değişikliklerinden kaçınmaya özen göstermeliyiz.

Yokuşlar

Yokuş çıkarken araçlar aniden devirden düşebilir, bu nedenle yokuşu yüksek hızda çıkmaya çalışmak kazalara neden olabilir. Hızı bir anda arttırmak hem aracın kaymasına sebebiyet verirken hem de fazla yakıt tüketimine sebep olur.

Buğulu Camlar

Yağmurlu, karlı, soğuk havalarda iç ve dış sıcaklık farkından dolayı camlar buğulanır. Bu buğulanma görüş seviyesini daha aza indireceği gibi yeni şoförler için de panik durumu yaratabilir. Klima kullanarak bu durumu önleyebilir ve sürüşe daha güvenli devam edebilirsiniz.