Kışın Araç Kullanmaya Dair İpuçları

  • 23 Ocak 2018

Kışın Araç Kullanmaya Dair İpuçları

Kışın Araç Kullanmaya Dair İpuçları

Kış mevsiminin çetin hava şartlarında hem kendi güvenliğimizi hem de diğer araba kullanıcılarının güvenliğini tehlikeye atmamak için, aracımızın donanımı ve de kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?

Bu sene henüz Türkiye’nin genelinde çok sert bir kış yaşanmamakta olduğunu hatta ülkenin Batı kesimlerinde kar yağışı dahi olmadığını düşünebilirsiniz ancak önümüzdeki günlerde olabilecek kar yağışları ve buzlanmalar için bilgilerimizi tazelemek gerektiğini düşünerek, kışın araç kullanmaya dair ipuçlarını sizler için derledik.

İlk Olarak Kontrol Edilecekler

Zorlu kış koşullarında sürücülerin araçlarını nasıl kullanmaları gerektiği konusuna geçmeden önce tüm sürücülerin arabalarında bulunması gereken temel öğelerden başlamak istedik. Kışın mevsiminin başlamasıyla beraber, tüm araçlarda mutlaka, kış lastikleri, sağlıklı çalışan aküler, antifriz, buz kazıyıcı, iyi temizleyen silecekler ve donmayan silecek suyu bulunması gerekmektedir.

Seyahatinizi Planlayın

Zorlu kış koşullarında, yola çıkmadan önce cevaplanması gereken 2 önemli soru var: “Bu yolculuk gerekli mi?” ve “Bu yolculuğa araçla mı gitmem gerekiyor?”. Gereksiz risk almamak adına, eğer mümkün olabiliyorsa, bu şartlarda kullanılacak araç adedini azaltmak gerekmektedir. Eğer yolculuğa aracınızla çıkmanız kesinlikle gerekiyorsa, önceden seyahatini planlayın. Hava koşullarından en az etkilenen, az trafikli yolları seçebilmek adına yol durumunu kontrol etmenizde fayda var.

Hızınızı Kontrol Edin

Islak havalarda takip mesafenizi, kuru havalarda geçerli olan takip mesafesinin iki katı, buzlanmalarda ise takip mesafesinizi 10 katına kadar çıkarmanız önerilmektedir. Yolların kaygan olduğu durumlarda, takip mesafesini arttırmak gerekmektedir. Bu tip hava koşullarında, önünüzdeki arabayla mesafenizi az tutmak büyük ölçüde risk teşkil etmektedir.

Yoğun yağışlı ve sisli havalar, sürücülerin görüşünü etkileyerek engelleri görmelerini geciktirmektedir. Bu durumda, sürücünün geç manevra yapmanıza neden olup, kaza riskini arttırmaktadır. Hızınız ve yolu görüşünüz arasında bağlantı kurun: yol görüşünüzün azaldığı havalarda, aracınızı daha yavaş kullanın.

Aracınızı Kullanırken Ani Hareketlerden Kaçının

Tutunmanın zor olduğu karlı zeminlerde araç kullanan sürücüler ani gaz ve fren hareketlerinden uzak durmalıdırlar. Yapılacak her ani veya sert hareket, patinaj ve kayma problemi ortaya çıkacaktır. Gaz ve fren pedalları çok yumuşak kullanılmalıdır. Kuru havalarda bile aracınızın dengesini kolayca bozabilecek, düzensiz, ani ve sert frenleme gibi hareketler tutunmanın zor olduğu sert hava koşullarında aracınızı daha fazla etkileyerek, tehlikeli sonuçlar doğurabilirler. Kışın aracınızı kullanırken özellikle yağışlı havalarda, vites değiştirme ve direksiyon hareketlerini, frenleme ve hızlanmayı mümkün olduğunca yumuşak şekilde yapmaya özen gösterin. Hareketleriniz o kadar yavaş olsun ki, aracınızdaki yolcuklar bile hızlandığınızı veya vites değiştirdiğinizi anlamasınlar. Aracınızı yumuşak hareketlerle kullandıkça, aracınızın kontrolünü kaybetme riskiniz azalır. Fren kullanma yerine vites küçültmeyle yavaşlamayı tercih eden sürücülerin de debriyajdan ayağını çok yavaş şekilde çekmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yük bir anda ön tarafa toplanır, aracın ağırlık transferi bozulur ve kayma problemi başlar.

Aracınızın Tüm Lastiklerini Kış Lastiğiyle Değiştirin

Araç satın aldığınız zaman, araçla beraber gelen standart lastiklere dört mevsim lastikler denir. Dört mevsim lastikler, +7°’nin altındaki sıcaklıklarda tutunma problemi yaşarlar. Bu sebeple, kış mevsiminde aracınızın dört lastiğinin de kış lastikleriyle değiştirilmesi gerekmektedir. Bu durum aracın tutunmasını arttıracağından fren mesafeniz kısalacaktır. Ülkemizde sıklıkla, arabaların sadece iki lastiğinin kış lastiğiyle değiştirildiği görülmektedir.  Bu yapılan yanlış ve eksik uygulama ile aracın yere sağlam basması imkansızlaşır. Bu nedenle, araçlarda mutlaka dört lastiğin birden kış lastiğine çevrilmesi gerekmektedir.

Zincir Takın

Ülkemizde sürücüler tarafından arabalarına kış lastiği taktırmanın, karlı havalarda güvenli bir sürüş için yeterli olduğu düşünülmektedir. Araçlarda hem yasal olarak hem de güvenlik açısında zincir bulundurulması ve gerektiği durumlarda kar lastiklerine zincir takılması gerekmektedir.

Lastiklerin Havasını İndirmeyin

Karlı havalarda aracınızın lastik havalarını indirmeyin, hatta lastik havalarını 2 psi kadar arttın. Bu şekilde lastiklerdeki tahliye kanallarının arası açılarak, lastiklerin yol tutuşu arttırılır, bu da patinaj ve kayma problemleri yaşamanızı engeller.

Düşük Devir Tercih Edin

Karlı havalarda aracınızı yüksek devirde kullanmanız önerilmemektedir. Karlı havalarda aracınızın tutunmasını arttırmak için aracınızı düşük devirde ve bir üst viteste kullanmanız önerilir.