Otomatik Pilot

  • 25 Haziran 2018

Otomatik Pilot

Otomatik Pilot

Uçaklar ile hayatımıza giren otomatik pilot günümüzde araçlarla karşımıza çıkıyor. Yarı bağımsız ya da bağımsız sürüş adı verilen bu deneyim zevkli olduğu kadar kötü sonuçlara da yol açabiliyor.

Otomatik pilot uçağın kendini kontrol altında tutabilmesi ve verilen sınırlar dahilinde yapay zeka kontrolünde uçuşa yardımcı olan sistemdir. Uçaklardan araçlara geçmesi biraz zaman alsa da ilk olarak hayatımıza Tesla Motors ile giriş yapmıştır. Otomatik pilot araçlarda trafikte hız sabitleme gibi basit bir özellikle başlayıp günümüzde şerit değiştirme, park etme, tehlikeleri algılama gibi özelliklere sahip olan yapay zeka sistemidir. 2004 yılında kurulan Tesla, Elon Musk’ ın yönetim kuruluna girişi ile birlikte 2008 yılında ilk elektrikli arabasını üretmiştir.  Spor bir araba olan Roadster 250 km/s hıza ulaşabilmektedir. Daha sonra ise Model S ile “aile arabası” da üretebileceğini göstermiştir.  

Model X ise “The Best SUV” olarak geçer. Otomatik pilot alanında en gelişmiş arabadır. 360 derece görüş açısı, 250 metre alana kadar durum tespiti ve 12 ultrasonik sensöre sahiptir.

Sadece Tesla değil Audi 2013 yılında Mercedes tarafından geliştirilen otomatik pilot sistemiyle piyasada yer almıştır. 2017 yılında A8 için 60 km/s hıza çıkabilen otomatik pilot sistemine araçlarda yer verilmiştir. 2018 yılı için ise tamamen elektrikli, menzili 500 km olan A8’lerin üretime geçeceği duyurulmuştu.

Genel olarak bakıldığında otomatik pilotun şoförler açısından rahatlık olduğunu söyleyebiliriz. 2015 yılında Tesla otomatik pilotunun bir trafik kazasını engellediği medyada yer almıştı. Park etme kolaylığı sağlaması, tehlikeleri algılaması olumlu yönleri arasında olsa da gelelim olumsuzluklarına. Yine 2015 yılına baktığımızda test aşamasında olan otomatik pilot karşı şeritten gelen arabayı fark etmeyip çarpıyor. 2016 yılında ise otomatik pilotun fren sistemini devreye sokmaması sonucunda ilk ölümlü kaza yaşanıyor. 2017 yılında otomatik pilot sistemini çalıştırıp yan koltuğa geçen sürücü ehliyetini kaybetmiştir. 2018 yılında ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yine otomatik pilot modunda olan araç polis arabasına çarpmıştır.

Her ne kadar otomatik pilot insanlar açısında teknolojik harika ve kolaylık olarak görülse de uzmanlar otomatik pilot modunda bile ellerin direksiyondan ayrılmaması gerektiğini söylüyor.