Trafikte Yayaların Hakları Nelerdir?

  • 17 Ocak 2019

Trafikte Yayaların Hakları Nelerdir?

Trafikte Yayaların Hakları Nelerdir?

Her yıl trafik kazaları çok fazla can almaktadır ve bu kazaların birçok sebebi vardır: aşırı hız, dikkatsiz sürüş, trafik kurallarını yeterince bilmemek… Bu nedenle trafikte farkındalık oluşturmak ve kazaları en aza indirmek için trafik kurallarını iyi bilmemiz gerekmektedir. Bu yazımızda trafikte yayaların haklarının neler olduğunu göreceğiz.

Trafikte yayaların daha rahat hareket etmesi için yaya kaldırımları inşa edilir ve bu kaldırımları kullanmak yayaların en temel hakkıdır. Bu nedenle şehir merkezlerinde yaya kaldırımı olması zorunluluğu vardır ve bu kaldırımlar yayaların rahat ve güvenli bir şekilde hareket edebilecekleri şekilde tasarlanmalıdır. Yaya kaldırımları araçların park etmesi için tasarlanmamıştır; bu nedenle araçların yaya kaldırımına park etmesi yasaktır. Buna ek olarak, yayaların hareketini engelleyecek şekilde kaldırımlara masa, sandalye veya tabela konulmamalıdır. Kaldırımların işgal edilmesi özellikle de çocukların ve yaşlıların kaldırımları kullanamamasına neden olur. Bu durum onların hayatlarını tehlikeye atmak anlamına gelmektedir.

Yağmurlu havalarda birçok sürücü dikkatsiz araç sürmekte ve kaldırımda yürüyen yayaların üzerine su ve çamur sıçratmaktadır. Yayaların tam güvenliğinin sağlanması için sürücüler kaldırımların yanından geçerken dikkat etmeleri gerekmektedir.

Şehir merkezlerinde bazı alanlar ve sahil kenarları sadece yayaların kullanımına tahsis edilmiştir. Bu tür yollara araçların girmesi yasaktır. Bu nedenle sürücüler yayaların kullanımına tahsis edilmiş bölgelere hiçbir şekilde girmemelidir. Yayaların tahsisine ayrılmış yollara giren sürücüler trafik kurallarına karşı geldikleri gibi yayaların da hayatını tehlikeye atmış olacaklardır.

Trafikte uyulması gereken en önemli kurallardan biri: “Yaya geçitlerinde geçiş üstünlüğü yayalarındır.” Yaya geçidi, bir cadde veya yol üzerinde yayaların yolun karşısına geçmesi amacıyla özel olarak tasarlanmış ve işaretlenmiş kısımdır. Yaya geçidinin asıl amacı yayaların güvenli bir şekilde karşıya geçmesini sağlamaktır. Bu nedenle yayalar için tasarlanmış bu özel bölümlere yaklaşan sürücüler hızlarını azaltmalı ve çevrelerinde yolun karşısına geçmek isteyen yaya veya yayalar varsa onlara yol vermelidirler. Ayrıca sürücüler yaya geçitlerinde varsa diğer trafik ışıklarına ve işaretlerine de dikkat etmeli ve kurallara uygun bir şekilde hareket etmelidir. Ancak yaya geçidinde geçiş üstünlüğü yayalara ait olmasına rağmen sürücüler hızlarını azaltmadan yaya geçidine doğru gelebilirler ve hiç durmadan yollarına devam edebilirler. Bu nedenle yayalar yaya geçidinde olsalar bile yolun karşısına geçerken sağa ve sola dikkatlice bakmalıdırlar ve araçların yaya geçidinin önünde tamamen durduklarına emin olduktan sonra yolun karşısına geçmelidirler

Bazı trafik ışıklarında yayaların güvenli bir şekilde karşıya geçebilmeleri için yaya butonu yer almaktadır. Bu butonlar yaya trafiğinin yoğun olmadığı yerlerde trafik ışıklarının boş yere araç trafiğini engellememesi için kullanılır. Çünkü yaya trafiğinin yoğun olmadığı yerlerde sürekli araçlar için kırmızı ışık yanması trafiğin akıcılığını engelleyebilir. Yayalar bu tür yollarda karşıdan karşıya geçmek istediklerinde ise bu butonlara basabilir ve bu sayede karşıdan karşıya güvenli bir şekilde geçebilirler.

Biz Borlease Grup Şirketler olarak, sizlere uzun dönem araç kiralamakısa dönem araç kiralamakurumsal araç kiralamafilo kiralama ve bireysel araç kiralama konusunda en iyi hizmeti vermeyi amaçlıyoruz. Bizim için en önemli unsur trafikte hem yayaların hem de sürücüleri güvenli ve rahat bir şekilde ulaşımlarını sağlamasıdır.