İzmir'de Gezilecek Tarihi Yerler

İzmir'de Gezilecek Tarihi Yerler
  • 26 Haziran 2024

İzmir'de Gezilecek Tarihi Yerler

İzmir'de Gezilecek Tarihi Yerler

Ege’nin incisi İzmir, Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biridir. Tarihi ve doğal güzellikleriyle İzmir, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir şehirdir.

İzmir tarihi yerleri ve doğal güzellikleri ile sizi büyülemesinin yanı sıra kolay ulaşım avantajlarıyla da dikkat çeken bir şehirdir. 

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, İzmir’de gezilecek tarihi yerler hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

İzmir Hangi Bölgede?

Tarihi yerleri ve eşsiz yemekleri ile herkesin beğenisini kazanan İzmir, hangi bölgede olduğu merak edilen bir şehirdir. Ege kıyılarında yer alan İzmir, Kuzeyde Madra Dağları, güneyde Kuşadası Körfezi, batıda Çeşme Yarımadası'nın Tekne Burnu, doğuda ise Aydın, Manisa il sınırları ile çevrilmiştir.

İzmir'in Tarihi Yerleri Nelerdir?    

İzmir’deki tarihi yerler, tüm dünya çapında ilgi ve beğeni gören tarihi miraslardır. Ege’nin incisinin tarihi yapıları ve özellikleri detayları ile aşağıdaki gibidir:

1. Efes Antik Kenti    

Efes harabeleri hangi şehirde sorusu İzmir’in tarihi yapılarını merak eden herkes için merak konusudur. Selçuk’ta gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alan Efes Ören Yeri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir antik kenttir. Efes Antik Kenti, 21 bin küsur izleyici kapasiteli tiyatrosu, stadionu, Celsus Kütüphanesi, Hadrian Tapınağı, yamaç evleri ve daha pek çok etkileyici yapıya sahiptir. 

2. Yeşilova Höyüğü

Günümüzde Bornova sınırları içinde yer alan Yeşilova Höyüğü, şehrin içindeki en eski yerleşim alanı olarak bilinmektedir. Tarihi binlerce yıl öncesine uzanan Yeşilova Höyüğü’nün arkeolojik kazı alanını görme şansınız olsa da asıl etkileyici olan yanındaki Ziyaretçi Merkezi’dir. Yeşilova’dan ve çevredeki diğer höyüklerden çıkarılan bulgular bu merkezde sergilenir. 

3. Agora Ören Yeri    

İzmir antik kent denince akla gelen bir diğer tarihi yapıda Agora Ören Yeri’dir. Şehir merkezinde yer alan antik kent, İzmir’in tarihi kent merkezi olan Kadifekale ile Kemeraltı arasında Büyük İskender’den sonra kurulan Smyrna Antik Kenti’ne ait kalıntılardandır. Kentin en çok ziyaret edilen noktalarından Smyrna Agorası ise günümüzde dünyada kent merkezinde bulunan en büyük meydanlardan biridir. 

4. Metropolis Antik Yerleşimi

Antik kentler kategorisinde yer alan bir başka tarihi yapı ise “Ana Tanrıça’nın Kenti” anlamına gelen Metropolis Antik Kenti’dir. Torbalı’nın ilk yerleşim alanı olan bu yerleşim, MÖ 3. yüzyılda kurulmuştur. Roma İmparatorluğu Dönemi’nden günümüze ulaşan Atrium, Roma Evi, Zeus ve On İki Tanrı tapınaklarını görmeniz mümkündür. 

5. Pergamon Antik Kenti    

Bergama çevresinde kurulmuş olan antik şehir olarak bilinen Pergamon Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bir diğer mirasımızdır. Bu antik kent, Pergama Akropolü, içindeki kütüphane binası ile antik dünyada önemli bir eğitim merkezi olmasının yanı sıra Pergamon Krallığı'nın yönetim merkezi olarak kullanılmıştır. Bunun yanı sıra Akrapol, en dik antik tiyatroya da ev sahipliği yapmaktadır. 

6. Erythrai Antik Kenti

Erythrai Antik Kenti, Çeşme’nin 20 kilometre kuzey doğusunda yer alan Ildırı Köyü’nün antik dönemdeki adı olarak bilinmektedir. Kentte ele geçen bulgular, İlk Tunç Çağı’ndan bu yana yerleşimin olduğunu gösterir niteliktedir.

7. Notion Antik Kenti    

Menderes ilçesinin Ahmetbeyli Mahallesi’nde yer alan Notion Antik Kenti, İzmir’in tarihi eserlerinden biridir. Yöre halkı tarafından “Kale” olarak isimlendirilmiş Notion Antik Kenti’nin akropolisi, Ahmetbeyli kumsalının doğusundaki iki tepe üzerine oturmaktadır. Kentin baş tanrıçası Athena Polias’a adanmış tapınak, akropolün batı tepesi üzerinde denize tümüyle hâkim bir konumdadır.

8. Bayraklı Smyrnası    

Bayraklı’daki Smyrna-Tepekule Höyüğü, uygarlık tarihinin 5 bin yıllık izlerini günümüze taşımaktadır. Adını Amazon Kraliçesi Smyrna’dan aldığı varsayılan bu yerleşim, bir höyük üzerinde yer almaktadır. Homeros’un doğduğu ve yaşadığı kent olan Bayraklı Smyrnası’nda İzmir’in bilinen en eski ibadet binası, Athena Tapınağı yer alır. Ayrıca bu bölgede Çifte Megaron, Sur, Anıtsal Çeşme, Gömü Alanı ve Tantalos Mezarı’nı da ziyaret etmek mümkündür. Burada Doğu Helen yapı sanatının en önemli taş yapılarını görebilirsiniz.

9. Teos Antik Kenti    

Sığacık’ta yer alan Teos Antik Kenti, MÖ 1000 yıllarında İyon kolonisi olarak kurulmuştur. Antik dönemin en ünlü Dionysos Tapınağı da burada bulunmaktadır. Genel olarak antik kentte agora, tiyatro, odeon, surlar ve liman kalıntılarını da görebilirsiniz. Oldukça yaşlı zeytin ve menengiç ağaçları antik kentin doğal anıtları arasında yer alır. Bu zeytin ağaçlarından birisi de kentin simgesi hâline gelen, yaklaşık 2000 yaşındaki Teos Antik Zeytin Ağacı’dır.

10. Klazomenai Antik Kenti    

Günümüzde Urla sınırları içerisinde yer alan Kloz Antik Kenti, 12 İyon kentinden birisiydi. Bunun yanı sıra bu antik kentte, dünyada zeytinyağının fabrika ölçeğinde üretildiği en eski tesis yer almaktadır. MÖ 6. yüzyıla tarihlenen ve 2005 yılında aslına uygun olarak restore edilen Klozamenai Antik Kenti’ndeki zeytinyağı tesisini ziyaret etmek mümkündür.

İzmir’in tarihi yerleri arasında en çok tercih edilen bu 10 tarihi yapıyı ziyaret ederek siz de kültürel mirasınız hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilir ve Ege’nin incisini daha yakından tanıyabilirsiniz. Eşsiz yiyecekleri, kültürü ve doğası ile İzmir, herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken şehirlerden biridir.

Borlease Otomotiv olarak, İzmir’de görülmesi gereken tarihi yapılar hakkında birçok bilgiyi sizler ile paylaştık. İzmir’e seyahat etmek için araç kiralama hizmetini tercih edecekseniz Borlease ayrıcalıklarını incelemenizi öneririz. Siz de araç kiralama hizmeti ve prosedürleri hakkında detaylı bilgi için blog sayfamızı inceleyebilirsiniz. Araç kiralama ve kiralama sürecindeki çeşitli prosedürlerin işleyişi hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.